Hoppa till innehåll

Hur du spelar kortspelet Slav och president

Hur du spelar kortspelet Slav och president

Kortspelet Slav och president är väldigt populärt och går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Om du blir slav drabbas du av orättvisa regler i nästa omgång. Då måste du nämligen ge bort dina tre bästa kort till presidenten. Det är därför alla strävar efter att bli president. Det är väldigt enkelt att lära sig reglerna vilket gör det till ett spel som passar många.

Regler för hur man spelar

Vid första omgången startar den person som sitter närmast dealern. Denne spelaren lägger ut ett valfritt kort. De flesta börjar med ett lågt singelkort eftersom det är viktigt att bli av med dem så snart som möjligt. Du kan även lägga ett högt kort av taktiska skäl.

Nästa spelare måste lägga ett högre kort än vad som ligger på bordet. Ligger det till exempel två stycken 6:or måste man lägga två kort av en annan valör.

Om ingen spelare kan lägga får den spelare som lade det senaste kortet börja om. Du behöver inte alltid lägga utan kan lika gärna säga pass av taktiska skäl. Om någon lägger ett eller flera ess fortsätter nästa spelare. Det går ju inte att lägga ett kort som slår ess.

Den första spelaren att bli av med alla sina kort vinner och blir president i den nästkommande omgången. Den som kommer sist blir slaven. De flesta kör med regeln att man inte får gå ut med ess.

Byte av kort

Innan nästa omgång börjar kan presidenten ge bort två eller tre av sina sämsta kort till den som blev slav. Den som blev slav måste i sin tur ge bort sina bästa kort. Om du är fyra spelare eller fler kan även de som placerar sig i mitten byta kort med varandra.

Ibland kan presidenten be om valfria kort från slaven men det är inte så vanligt att man kör med denna regeln. Med våra regler och tips på hur du spelar Slav och president kan du se till att du blir president majoriteten av spelomgångarna.

Spel med flygande tvåor och treor

Vissa väljer att köra med flygande kort. Det betyder att 2:orna och 3:orna kan ha vilket värde som helst. Dessa måste då läggas i kombination med ett annat kort. Du kan alltså inte lägga ner en enskild trea och säga att det är en kung.

Om man kör med regeln om flygande kort brukar man inte få gå ut med dessa. Det är viktigt att man kommer överens om reglerna innan man startar den första omgången.

Spela med två spelare

När man bara är två spelare kan man lösa det genom att dela ut tre högar. Den tredje högen kommer inte att användas i spelet. Då blir det också svårare att lista ut vilka kort din motståndare har på hand.

Spela med fem spelare

Det vanligaste är att man spelar tre eller fem spelare. Här kommer ett litet exempel på hur det kan se ut. Den första spelaren öppnar med två stycken 2:or. Nästa spelare passar eftersom de inte har två av någon valör. Nästa spelare fortsätter med två stycken 4:or. Spelare fyra fortsätter med två stycken 8:or. Sedan väljer alla spelare att säga pass. Då får spelare fyra börja om och lägga ett nytt kort. Så fortsätter spelet tills att alla har blivit av med korten.

Kortbyte

När varje omgång är slut är det dags att byta kort. Det är något som kan ge presidenten ett kraftigt övertag i den kommande omgången. Så här brukar det se ut när man ska byta kort.

3 deltagare:

Den som blev president ger bort sina tre sämsta kort till slaven. Den som är slav får i sin tur ge bort sina tre bästa kort till presidenten.

5 deltagare:

Om man är president ger man bort sina två sämsta kort. Den som är slav ger bort sina två bästa kort.

Den som blev vice president, alltså näst bäst ger bort sitt sämsta kort till den som kom näst sist. Den som kom näst sist ger i sin tur bort sitt bästa kort.

Hur räknas poängen i Slav och president?

Innan spelet kör igång bör man utse någon som håller koll på poängen. Om man är fem spelare delar man ut fyra poäng varje omgång. Den som blir president får alltså fyra poäng, tvåan får tre poäng, trean får två poäng och fyran får ett poäng. Den som blir slav och sitter kvar med kort på handen får inga poäng i den omgången.

Man får bestämma på förhand vilken summa man ska komma upp till för att vinna. Det kan till exempel vara 15 eller 20 poäng. Det beror förstås på hur mycket tid man har på sig och hur länge man vill spela. Är man flera spelare som stannar på samma poäng vinner den som vann sista omgången.

FAQ

Hur spelar man president kortspel?

Du börjar med att dela ut alla korten och turas sedan om att lägga ner olika valörer på bordet. Du måste alltid lägga en högre valör och samma antal som ligger på bordet. Den som först blir av med alla sina kort vinner omgången och blir president i nästa omgång.

Finns det något annat namn på Slav och president?

Ja, det är ett spel som går under väldigt många olika namn. Några av de vanligaste är “Bonde och president” samt “Tölp”.

Går det att spela fler än fem spelare i Slav och president?

Ja, det kan man vara. Om ni är väldigt många spelare kan ni lägga till ytterligare en kortlek.