Hoppa till innehåll

Grundläggande regler för harpan

Grundläggande regler för harpan

För att spela harpan behöver man en kortlek. Spelet går ut på att skapa högar – det vill säga fyra basrutor, där varje hög ska innehålla alla kort – från ess till kung i varje färg. Det betyder att man måste börjar med att hitta essen och dra upp dem till en hög. En del varianter av harpan låter spelaren bygga högarna från högt till lågt, där man börjar med kung och sedan går neråt till dam, knekt och så vidare.

Kortleken får inte innehålla några jokrar, så avlägsna dem om de är kvar i kortleken. Om du spelar harpan online sköts detta givetvis automatiskt.

Tablån på spelplanen ska innehålla ett, två, tre, fyra, fem, sex och sju kort från vänster till höger. Det översta kortet ska vara synligt. I korthögarna ovanför spelplanen ska man lägga vartannat kort rött och svart, spader och klöver. Det spelar ingen roll vilken valör korten har, så länge färgen stämmer.

Vilket leder oss in till valörfrågan: varje korthög läggs korten också efter valör – uppifrån ner. I kortsviterna ska däremot valörerna läggas nerifrån och upp.

Om du skulle använda alla kort i en korthög på spelplanen kan du skapa en ny hög på platsen. Den högen måste börja med en kung. Resthögen innehåller kort som du kan använda när du inte har några möjliga drag kvar bland korthögarna. Vissa varianter av spelet låter dig välja ifall du vildar tre eller ett kort.

Spelplanen

Sammanfattningsvis består spelplanen av en spelhög, en resthög, fyra basrutor och så själva tablån där man lägger upp korten.

Hur man spelar harpan

Innan spelet börjar delar man ut 28 spelkort till de sju tablåkolumnärna. Antalet spelkort som delas ökas hela tiden med ett spelkort för varje kolumn från vänster till höger. Det betyder att i första kolumnen är det ett kort, i andra två, i det tredje tre och så vidare.

Syftet med harpan är att flytta alla korten i fälten, tablån, till de fyra basrutorna i ordningen:

Ess, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio, knekt, dam, kung.

Det gör man genom att först titta på vilka kort som går att lägga i ordning på själva tablån. Här får man bara lägga rött på svart och vice versa. Till exempel kan man lägga en svart spader sex på en röd ruter sju, och man kan lägga en röd ruter sju på en svart åtta, och så vidare. Därefter går man igenom spelhögen för att lägga ut alla spelkort i rätt ordning. Om högen är slut börjar man om.

Om det uppstår en tom plats på tablån, kan man bara lägga ut en kung där.

Det går att flytta spelkorten ett efter ett, men även i efterföljande högar. Om det till exempel finns en svart Kung ledigt, och man har en röd Dam och en svart Knekt tillsammans, kan man flytta dem tillsammans till Kungen.

Korten som till slut ska läggas på de fyra tomma basrutorna måste läggas i ordning och i samma färg och ska alltid börja med ett Ess.

Spelet vinns genom att man lagt alla fyra höger komplett på basrutorna.