Hoppa till innehåll

Harpan strategier

Harpan Patiens 123

Att spela harpan är en del tur och en del strategi. Det går således att öka sannolikheten för vinst.

Noter därför att om man fastnar i ett parti harpan, det vill säga att man inte går ut, så är det inte alltid på grund av den enskilde spelarens skicklighet. I allmänhet vinner erfarna spelare ett av två spel medan mer ovana spelare vinner ett av fem spel.

Det innebär således att det går att lära sig olika strategier för att vinna oftare. Här tar vi upp några av de vanligaste.

En del spelar föredrar att först gå igenom hela spelhögen för att få ett hum om vilka spelkort som finns att spela med. Även om man inte kommer ihåg alla så får man en hum. Då kan man tänka ut hur man kan kombinera dessa spelkort med korten på spelplanen. Det går att gå igenom spelhögen flera gånger.

Vilken strategi funkar?

Det är bra att försöka hålla spelkorten som du flyttar till basrutorna i balans. Det betyder att du inte ska lägga en tia på ena högen och bara ha en tvåa på den andra högen, annars kan man får problem när man vill lägga ut de återstående låga spelkorten.

Det är också bra att försöka tömma högarna på vänster sidan av tablån, så att du kan lägga ut Kungarna där. Kungarna är de enda spelkorten man kan lägga ut på tomma platser. Det är nämligen viktigt att först få bort korten med de höga valörerna.

Kom ihåg att prioritera de spelkort som du kan lägga ut på tablån – före de som du kan lägga ut från spelhögen. Om det till exempel finns en röd tia och man har en svart nia ledig på tablån, men också en svart nia i spelhögen, då ska man först använda nian i tablån. Det beror på att man då kan få fram ett nytt spelkort.