Hoppa till innehåll
5 anledningar att älska kortspel

Klondike patiens

Klondike patiens är ett patiensspel som till mångt och mycket liknar Harpan. Målet med spelet är att få de fyra olika färgerna inbyggda in i grundhögarna, men till skillnad från Harpan så använder man sig här av en stigande ordning för att bygga sina stegar.

Spelet börjar med att man tar 28 kort och delar ut dessa i sju rader. I den första raden har man ett kort, i den andra har man två, och så vidare. Kortet längst ner i raden ska alltid vara vänt uppåt.  Tänk på att ta bort essen innan du lägger ut raderna.

Spelets gång

Efter detta så är man redo att börja spela. De fyra essen har sedan tidigare tagits bort och läggs längst upp ovanför raderna. Det är sedan hit som man kommer att flytta stegarna. Precis som i harpan så ska dessa sedan placeras med vartannat kort rött, vartannat kort svart. Precis som i Harpan så är det bara kungar eller stegar med kungar som kan lämnas på tomma utrymmen.

Man får inte ta några nedåtvända kort innan kortet ovanpå har vänts och sedan placerats någon annanstans. Om man inte har några möjligheter att placera kort så får man istället använda sig av draghögen för att försöka få loss ett kort.

Så vinner man

Spelet vinns genom att man får ut alla kort i sina respektive stegar. Klondike är ett roligt sätt att spela patiens på, och trots att det är så gott som identiskt som Harpan så kan det vara ett roligt avbrott om du känner att du vill testa på någonting nytt.

Precis som med Harpan så är det inte heller möjligt att vinna alla partier på grund utav hur leken blir blandad. Klondike patiens har fått sitt namn från guldgrävarna under den amerikanska guldruschen, och är än idag ett väldigt populärt sätt att spela patiens i USA.