Hoppa till innehåll

Tre fördelar med kortspel 

Tre fördelar med kortspel 

Filmen The Card Counter hade premiär på bio för ett par år sedan och fick fina recensioner av såväl Aftonbladets filmrecensent som Kulturnytt i P1. Filmen kretsar kring en lågmäld kortspelare (spelad av Oscar Isaac) som bär på ett mörkt förflutet. Huvudkaraktären William Tell drar genom USA från ett kasino till ett annat och spelar kort för blygsamma belopp. Filmen kretsar egentligen inte kring kortspel men innehåller en del scener där huvudrollsinnehavaren förklarar regelverket eller filosofin bakom spelet. Kortspelet fungerar istället som en kuliss och ett dramaturgiskt inslag som driver en historia om skuld, försoning och kortspel som ritual för att ta sig igenom livet. Förutom att införliva kortspel i ett konstnärligt verk som en film kan man givetvis dra nytta av kortspel på andra sätt. I det här inlägget belyser vi tre fördelar med att spela kortspel. 

Bakgrund

Kortspel av olika slag är lika relevanta idag som de har varit historiskt trots att vissa av dem har spelats i århundraden. Detta beror delvis på att många av de populära varianterna, däribland poker, numera finns tillgängliga även på nätet i form av digitala versioner vilket lockat en bredare målgrupp. Nuförtiden är det lika vanligt att ägna sig åt klassiska kortspel som poker hemma i goda vänners lag, som att besöka en digital plattform online såsom PokerStars för att få tillgång till turneringar och pedagogiskt material om poker och för att interagera med andra pokerspelare. 

Kognitiva färdigheter

Att spela kort är inte bara ett roligt tidsfördriv, det kan också vara en aktivitet som vässar ens kognitiva färdigheter. Beroende på vilket kortspel man spelar kan det bättra ens matematiska tänkande och minne samt finslipa strategiska färdigheter. Kortspel är i mångt och mycket en psykologiskt krävande aktivitet där man dels måste förbereda sina egna drag, och dels kunna förutspå motspelarens svagheter och styrkor. Detta innebär att hjärnan ständigt tvingas fokusera och jobba hårt för att nå optimala resultat. Kortspel är därför ett utmärkt sätt att utöva hjärngympa och bättra minneskapaciteten. 

Stresslindring

Den moderna människan lever ofta ett stressigt och hektiskt liv. För många innebär vardagen ständiga måsten i form av jobb, hushållsbestyr och oro över ekonomi. Stress i mindre omfattning och under korta stunder behöver inte nödvändigtvis vara skadligt. Långvarig stress tär dock på både kropp och sinne. I ljuset av ovanstående är kortspel en utmärkt aktivitet för att varva ner och sänka stressnivån i kroppen efter en tung dag. Kortspel kräver fullt fokus från den som spelar vilket tvingar en att lägga undan andra tankar och negativa upplevelser i vart fall för en stund. Lägg till att kortspel är en högst sensorisk upplevelse (man använder händerna och tar konstant i korten) så inser du snabbt att det kan vara en minst lika god mindfulness-övning som en stunds meditation. 

Socialt umgänge 

Att sitta runt ett bord och spela kort med goda vänner är ett utmärkt sätt att ägna sig åt socialt umgänge. Kortspel bjuder in till skratt, tävlingsanda och samtal vilket höjer humöret för dem som deltar. Socialt umgänge är en grundläggande faktor i att upprätthålla fysiskt och psykiskt välmående. Samtalen och den vänskapliga rivalitet som uppstår när man sätter sig ned tillsammans för att spela ett parti kan även stärka vänskapsband. De sociala fördelarna med kortspel är inte enbart begränsade till fysiskt spel. Eftersom de flesta kortspel går att spela online nuförtiden går det minst lika bra att spela på egen hand mot motspelare över hela världen och på så vis utbyta erfarenheter och upplevelser. 

Slutord 

Människan har sedan uråldriga tider samlats över olika spel och därigenom förstärkt vänskapsband och utövat socialt umgänge. När man spelar kortspel idag utövar man därför ett viktigt kulturarv. Kortspel är inte enbart en bra ventil för sociala relationer, det kan också hjälpa till att förstärka vårt minne, vår strategiska förmåga och vår hjärna i allmänhet. Oavsett om du spelar patiens på egen hand eller drar ihop vännerna för en pokerturnering kan du därmed vara säker på att du bidrar till både ditt fysiska och psykiska välbefinnande.