Hoppa till innehåll
Freecell patiens

Freecell patiens

Patiens och dess olika varianter inom harpan-familjen har under hundratals år erbjudit timmar av underhållning, först med hjälp av en kortlek och på senare år mer och mer via datorer, appar, och hemsidor. För den som känner att det skulle vara roligt att testa på någonting nytt så kan Freecell patiens passa som handen i handsken.

Freecell är ett spelformat inom patiensfamiljen. En sak som många svenskar kanske inte har koll på är att patiens inte är namnet på ett spel, utan snarare betäckningen för alla kortspel som är menade att spelas med sig själv. Freecell är en variant som utvecklades av några programmerare på Microsoft. Det hela började som ett experiment för att se vad deras nya nummergenerator egentligen var kapabel till att göra, och för att ha någonting att testa det på i praktiken så byggdes även ett spelformat.

Det nya spelet drog kraftig inspiration från Harpan och blev snabbt så populärt att det installerades på alla datorer som Microsoft tillverkade. Idag så går det att spela freecell antingen genom något av de många patiensprogram som finns att ladda ner till datorn, via en hemsida, eller via en app som är gratis att ladda ner till din telefon.

Freecell går nästan alltid att vinna

En sak som många finner väldigt frustrerande med Harpan och andra varianter av patiens är att det inte alltid är möjligt att vinna. Detta har att göra med hur korten blir utlagda i starten av partiet, och är för en del spelare en riktigt tråkig aspekt av att sepla patiensspel.

Om så också är fallet för dig så kan freecell passa perfekt. Det uppskattas att 99,99% procent av alla händer som delas ut i freecell är möjliga att gå ut på, och inom de 32,000 vanligaste händerna som en dator delar ut är det endast en som inte är möjlig att vinna med.

Så gör du för att spela freecell

Freecell spelas precis som Harpan med hjälp av en kortlek på 52 kort. Som vi tidigare har nämnt så går det att spela detta med hjälp av en rad olika digitala verktyg, men om du hellre använder dig av en vanlig kortlek går det också bra. Det är dock värt att notera att det tar en liten stund att förbereda för att spela freecell eftersom en hel del kort behöver placeras u

Innan spelet börjar

Spelet börjar med datorprogrammet eller du själv väljer ut 4 platser på spelbrädet. Dessa kallas för celler och vissa alternativa regler använder sig av fler eller färre celler, men i regel så är det 4 som gäller och definitivt det som vi rekommenderar om det är första gången som du spelar freecell.

Efter detta så delas korten ut. Till skillnad från Harpan så är alla kort vända med framsidan uppåt och delas ut i åtta olika rader istället för sju. Vissa regler och inställningar gör det möjligt att istället spela med mellan fyra och tio rader, men vi rekommenderar även här att du börjar med åtta rader dina första gånger som du spelar.

Spelets gång

Spelet går ut på att du, precis som i harpan, ska bygga upp fyra stegar längst upp på spelbrädet. Stegarna byggs genom en stigande ordning där ess är lägst och kung är högst upp. Stegarna måste byggas i stigande ordning samt alternera mellan vartannat rött kort och vartannat svart kort.

Vilket kort som helst längst upp i en rad kan flyttas för att byggas på en stege, eller flyttas till en annan rad för att bygga vidare på en annan stege. Färdigbyggda stegar flyttas sedan bort från spelplanen, medans halvfärdiga stegar kan flyttas till andra rader så länge det har ett kort att landa på. Det betyder att man precis som i harpan ofta behöver flytta runt kort en hel del för att komma åt kort som behövs för att bygga färdigt stegar. Även detta är en anledning till att många väljer en digital lösning för att spela freecell, eftersom det då blir mycket lättare att flytta runt korten.

Världens mest populära kortspel

Så vinner du

Du vinner ett parti Freecell när du har fått in alla korten i fyra stegar och placerat dessa längst upp på spelbrädet, precis som i harpan.

Varför Freecell kan vara ett roligt alternativ till harpan

Som vi tidigare har nämnt så är Freecell ett perfekt alternativ på dig som känner att harpan börjar bli lite tråkigt och överspelat. Freecell bjuder på en lite mer avslappnad spelupplevelse där man ändå behöver tänka en hel del.

Om du känner att Freecell är ett spel som du skulle kunna tycka mycket om, men att det känns lite för lätt så finns det trots allt ändå en lösning på detta. Harpan och andra patiensspel gör det möjligt att tävla mot sig själv, och alltid försöka förbättra sina tidigare resultat. Genom att då hålla koll på hur lång tid det exempelvis tog att lösa ett parti, eller hur många gånger du flyttade korten gör att du behöver anstränga dig lite extra samtidigt som du fortfarande kan spela freecell och njuta av att man så gott som alltid har möjlighet att gå ut om man spelar skickligt.